06.6.2020 13:37
Vijesti
Home » ANALIZE » U Crnoj Gori počinje sa radom turski Univerzitet Anadolu: mogućnost studiranja na daljinu
U Crnoj Gori počinje sa radom turski Univerzitet Anadolu: mogućnost studiranja na daljinu

U Crnoj Gori počinje sa radom turski Univerzitet Anadolu: mogućnost studiranja na daljinu

Princip po kojem se odvija proces obrazovanja je takav da studenti sve potrebne materijale za učenje dobijaju preko interneta, putem stranice i aplikacije e-kampus.

Anadolu Univerzitet, turski državni univerzitet sa sjedištem u Eskešehiru, nedavno je dobio saglasnost crnogorskog Ministarstva prosvjete da sistem obrazovanja „Distance learning programs“, odnosno studiranja na daljinu, može sprovoditi i u Podgorici, javlja Anadolu Agency (AA).

Crna Gora na ovaj način pridružila se svim balkanskim državama, ali i brojnim evropskim i svjetskim zemljama, gdje ovaj univerzitet sprovodi svoj sistem obrazovanja na ovaj način.

– Preko dva miliona studenata Anadolu Univerziteta –

Prema riječima Erdana Seferovića, koordinatora Anadolu Univerziteta za Crnu Goru, ovaj univerzitet je jedan od pionira digitalne platforme studiranja na globalnom nivou.

„Ovaj univerzitet je trenutno zastupljen u oko 30 zemalja svijeta, a ovaj vid studija pohađa preko dva miliona studenata. Od ove godine, pored ostalih balkanskih zemalja, otvorena je kancelarija u Podgorici. Riječ je o državnom univerzitetu, koji ima licencu za odvijanje nastave u Turskoj, a takođe je priznat i u svim državama gdje vrši obrazovanje na ovaj način. Takav je i slučaj sa Crnom Gorom, gdje smo i ranije imali diploma koje su stečene putem distance learning obrazovanja, a mi smo nakon sklapanja saradnje sa Univerzitetom Crne Gore održali sastanak sa Ministarstvom prosvjete, odnosno odjeljenjem za visoko obrazovanje, od koga smo dobili potvrdu da možemo sprovoditi obrazovanje na ovaj način i u Crnoj Gori. Studenti nakon završenog fakulteta dobijaju diplomu, inostranu ispravu, koja se nakon toga treba nostrifikovati u redovnoj proceduti kod nadležnog ministarstva“, kaže Seferović.

Princip po kojem se odvija proces obrazovanja je takav da studenti sve potrebne materijale za učenje dobijaju preko interneta, putem stranice i aplikacije e-kampus. Ispiti će se organizovati u Podgorici, tako što će profesori iz Eskešehira donijeti ispitne materijale i nadgledati održavanje ispita.

„U toku je drugi rok za prijave i on će trajati do 9. oktobra. Prijave se vrše online, na sajtu Anadolu Univerziteta, a studenti treba da naglase da u Podgorici žele da izađu na ispit. Nakon toga, studenti koji uspješno završe ispit bivaju obaviješteni o tome, a onda je potrebno prevesti dokumentaciju na turski jezik i dostaviti je nama. Zatim se uplaćuje školarina, da bi im mi izdali korisničko ime i šifru“, ističe Sefereović.

– Školarina 90 eura po semestru –

Iznosi školarine po semestru na turskom jeziku su 90 eura, na godišnjem nivou je to 180 eura, a za dva smjera na engleskom jeziku, menadžment i međunarodni odnosi, školarina iznosi 150 eura po semestru.

„To su sve novčane obaveze koje studenti imaju prema Univerzitetu, a takođe i da se pojave na ispitu, ovdje u Podgorici“, objašnjava Sefereović.

Anadolu Univerzitet ima nekoliko smjerova dvogodišnjih fakulteta i značajan broj četvorogodišnjih smjerova.

Kada su u pitanju dvogodišnji programi, mogu se izabrati smjerovi bankarstvo i osiguranje, usluge pozivnog centra, vanjska trgovina, kućni menadžment, fotografija i snimateljstvo, teologija, upravljanje ljudskim resursima, kulturno nasljeđe, komunikacija brendovima, mediji i komunikacije, radio i TV program, sportski menadžment i web dizajn i programiranje.

Kada je riječ o četvorogodišnjim programima, može se izabrati ekonomija, javna uprava, finansije, međunarodni odnosi, filozofija, sociologija, istorija, odnosi sa javnošću, turski jezik i književnost, menadžmentski informacioni sistem.

„Zadovoljni smo interesovanjem. Mi nismo komercijalni univerzitet kojem je cilj da zaradi puno novca, već nam je važno da smo prisutni u Crnoj Gori i da ljudi znaju da mogu odavde, iz Crne Gore, da steknu diplomu jednog stranog turskog univerziteta. Očekujemo da će biti do 50 studenata prve godine“, istakao je Sefereović.

TRT Bosanski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.