20.7.2024 14:54
Breaking News

TIKA izdvojila 700.000 eura za adaptaciju Urgentnog bloka KCCG

Turska Agencija za međunarodni razvoj i koordinaciju TIKA izdvojila je 700.000 eura za adaptaciju i opremanje Urgentnog bloka pri Kliničkom centru Crne Gore, prenosi agencija Anadolija.

Tim povodom, danas je u Podgorici potpisan Protokol o saradnji za realizaciju ovog projekta, koji su potpisali koordinator TIKA-e za Crnu Goru Mustafa Yazici, direktor Kliničkog centra Milan Mijović i direktor Fonda za zdravstvo Kenan Hrapović.

Urgentni blok pri Kliničkom centru je prepoznat kao jedna od najslabijih tačaka ove ustanove po pitanju opremljenosti, prostora i kadra, saopštio je direktor KCCG Milan Mijović.

– U 2013. godini u Urgentnom centru je pregledano 74.662 pacijenata. Dakle, u pitanju je ogroman posao, na jednom malom i neuslovnom prostoru koji je kreiran 1992. godine i improvizan u Urgentni blok. Na osnovu toga, mi smo prepoznali ovaj segmenat Kliničkog centra kao najslabiju tačku, kandidovali kod TIKA-e projekat adaptacije KC-a sa povećanjem broja ambulanti, a sve u cilju što veće dostupnosti naših usluga osiguranicima. Klinički centar će dobiti dodatan prostor za pružanje pomoći onim najtežim pacijentima, odnosno hitnim slučajevima. Vrijednost projekta iznosi 700 hiljada eura, a rok za završetak radova je 90 dana – kazao je Mijović, prenosi agencija Anadolija.

Koordinator TIKA-e za Crnu Goru Mustafa Yazici kazao je da TIKA sprovodi svoje projekte tamo gdje je neophodno.

– A sve u saradnji sa nadležnim institucijama i resornim ministarstvima. U saradnji sa Kliničkim centrom, ove godine smo došli do zaključka da je korisno adaptirati Urgentni blok Kliničkog centra. Prvi dio projekta jeste adaptacija prostora Urgentnog bloka, dok se drugi dio odnosi na opremanje urgentnog bloka aparatima i svom neophodnom opremom – rekao je Yazici prilikom potpisivanja protokola o realizaciji ovog projekta.

Direktor Fonda za zdravstvo Crne Gore Kenan Hrapović istakao je da je u proteklih šest godina, agencija TIKA preko brojnih projekata uložila u crnogorsko zdravstvo značajna sredstva.

– Realizacijom ovog projekta, odnosno adaptacijom Urgentnog bloka, biće omogućena mnogo kvalitetnija zdravstvena zaštita za naše osiguranike – kazao je Hrapović.

www.portalanalitika.me

Check Also

Otvorena avio linija Podgorica – Ankara

Niskotarifna komanija, Pegasus Airlines saobraćaće ponedjeljkom i petkom na liniji Podgorica – Ankara. “Srećan sam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.