21.4.2024 13:35
Breaking News

Uručeni sertifikati za učenje turskog jezika

Ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip i organizatori uručili su sertifikate polaznicima besplatnog kursa turskog jezika u Islamskom kulturnom centru, u starobarskoj džamiji “Selimija”. Nastavu u Baru od 2010. finansira Turska razvojna agencija “Tika”, a u Ulcinju od 2014. godine.

Besplatni kurs turskog jezika zaživio je u Baru zahvaljujući podršci Turske razvojne agencije “TIKA”, koja je prepoznata širom svijeta, a posebno u Crnoj Gori, po nizu projekata koje finansira u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture, medija… Novi koordinator Ahmet Altun, koji je na dužnost stupio prije skoro pola godine, obećao je nastavak donatorskih aktivnosti koje doprinose jačanju veza dvije zemlje i zahvalio se svim partnerima koji ih podržavaju u toj plemenitoj misiji.

“Tradicionalno dobre, prijateljske veze Crne Gore i Turske sada se i dodatno jačaju brojnim investicionim aktivnostima, pa i učenje turskog jezika ima sve veći značaj i smisao. Iznenadio sam se kada sam ušao u jedan market i kada je prodavačica počela sa mnom da razgovara na turskom. Rekla mi je da je naučila jezik gledajući serije. ‘Ušli ste u naše živote preko serija, više saznajemo o kulturi vaše zemlje, to mijenja  našu svijest i razmišljanje i utiče na približavanje dvije zemlje’, kazala mi je tada. To me raduje, mislim da nije teško naučiti turski jezik. Postoje porodice koje imaju čvrste veze sa Turskom, a mnogima će znanje jezika pomoći i u karijeri”, kazao je za Radio Bar i Bar Info koordinator “Tike” Ahmet Altun.

Besplatni kurs turskog jezika u Baru inicirala je 2010. godine NVO Gajret, i tada se nastava odvijala u skučenom prostoru Škanjevića džamije u Starom gradu, a od prije nekoliko godina u impozantnom prostoru Islamskog kulturnog centra.

“Učenje turskog jezika još jedna je spona Bara i Turske, i Turske i Crne Gore, koje veže bogato kulturno i istorijsko nasljeđe”, istakao je Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore u prošlom sazivu, i predsjednik NVO Gajret.

“Smatrali smo da Bar zaslužuje da ima kurs turskog jezika, s obzirom na zajedničko nasljeđe i intenzivne veze, na bogatstvo te civilizacije, ali i zbog toga što u Starom Baru imamo još mještana koji govore i njeguju stari turski jezik, što znači da on još uvijek živi u narodu. Na kraju, znanje jezika je pravo bogatstvo, koje nas duhovno uzdiže i dodatno obrazuje”, kazao je Mustafić koji se zahvalio “Tiki” što pomaže stotine projekata iz oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i svih drugih segmenata života, neovisno od nacije i vjere.

“Time jačamo veze dvije države koje su na visokom nivou. Želimo da se dalje razvija i Islamski kulturni centar u Baru, koji takođe služi svima i svi su dobrodošli ovdje, neovisno od nacije, vjere ili opredjeljenja”, zaključio je Suljo Mustafić, pokretač ovog projekta.

Sertifikate je dobilo dvadeset i troje polaznika, među kojima su i Barani i Baranke pravoslavne vjeroispovijesti.

Jasmina Adžić uči turski jezik devet mjeseci. “Interesovanje je počelo gledajući turske serije. Kasnije je počela neka opsesivna ljubav prema toj zemlji i jeziku, koji je lijep i za mene nije težak. Dodatno me ponukala mogućnost koju nam je pružila ‘Tika’ da besplatno učimo turski. Uz pomoć nastavnice koja je sa nama radila i na govoru i na gramatici, naučili smo dosta”, kazala je Jasmina Adžić.

Milica Šestović uči turski cijelu godinu. “Nisam imala neki specijalan motiv. U početku možda višak slobodnog vremena, kasnije sam puno zavoljela turski, jer se radi o veoma lijepom jeziku, iako je prilično težak. Dosta sam naučila, bolje razumijem nego što govorim, ali želim da prođem sve nivoe učenja i da što bolje naučim da se služim turskim jezikom. Vrlo sam zadovoljna”, kazala je Milica Šestović, koja je  zaposlena u Luci Bar i ne isključuje mogućnost da joj turski jezik zatreba nekada i u poslu.

“Turskim jezikom se koristi preko 250 miliona ljudi širom svijeta. Kada naučite turski jezik, možete raditi u nekim zemljama, ali i u Crnoj Gori zbog sve veće prisutnosti turskog kapitala. Dakle, učiti turski jezik znači i jačati svoju karijeru i budućnost, kao i suprotno – učenje crnogorskog jezika u Turskoj znači povezivanje dva naroda. Nadam se da će se to nastaviti i dalje”, kazao je turski ambasador Serhat Galip, koji je obraćanjem i na crnogorskom pokazao već zavidno znanje našeg jezika.

Profesorica turskog jezika je Fahira Kraja, a udžbenike je besplatno obezbijedio Institut za kulturu Turske “Junus Emre”, čiji je predstavnik Džihan Ozdemir prisustvovao svečanoj dodjeli sertifikata uspješnim polaznicima kursa. U Islamskom kulturnom centru bili su i predstavnici Islamske zajednice Ulcinja, grada u kojem se takođe, uz Bar i Rožaje, uz podršku “Tike”, održava besplatna nastava turskog jezika.

http://barinfo.me

 

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …