19.4.2024 22:52
Breaking News

Poslovni forum sa Turskom

Crna Gora će u bliskoj budućnosti biti u Evropskoj uniji, pa je investiranje u Crnu Goru ulaganje u Evropu, rečeno je na poslovnom forumu crnogorskih i turskih privrednika, održanom 25. septembra 2013. godine u Privrednoj komori.

Skup, koji je organizovala Komora u saradnji sa Kancelarijom za trgovinske odnose Ambasade Turske u Crnoj Gori, okupio je oko šezdeset domaćih i privrednika iz Burse, predstavnika turizma, poljoprivrede, trgovine, tekstilne, građevinske, drvne, elektro i industrije nakita.

Centralna tema Foruma bila je unapređenje i razvoj privredne saradnje dvije zemlje, predstavljanje privrednih, prirodnih i investicionih mogućnosti Crne Gore i Burse, kao i intenziviranje saradnje kroz  međusobne razgovore privrednika.

Turizam, prehrana, energija

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić kazao je da raduje što raste interesovanje iz Turske za uspostavljanje direktnih kontakata sa crnogorskim kompanijama, prije svega jer je riječ o jednoj od najačih ekonomija svijeta. Ocijenio je da se ekonomske veze moraju jačati, a da za to „ima više nego dovoljno prostora”.

Robna razmjena između Crne Gore i Turske je posljednjih godina u stalnom porastu, što pokazuje i sve veće učešće Turske u ukupnoj razmjeni naše zemlje.

Saveljić je kazao da su za sedam mjeseci 2013. godine Crna Gora i Turska razmijenile roba u vrijednosti od 24,2 miliona eura. Izvoz je iznosio 5,9 miliona eura, što je činilo 2,6% ukupnog crnogorskog izvoza, dok je uvoz iznosio 18,3 miliona eura tj. 1,8% ukupnog uvoza.

Tokom sedam mjeseci 2013. godine iz Turske su se najviše uvozili: mašine i mehanički uređaji (2,25 mil.eura), zatim vozila (1,81 mil.eura), električne mašine i oprema (1,5 mil.eura), gvožđe i čelik (1,4 mil eura) i odjeća i pribor za djecu (1,26 mil.eura), a iz Crne Gore izvozili gvožđe i čelik (5,8 mil. eura), sirova koža (76 hilj. eura) i drvo i proizvodi drveta (32,9 hiljada eura).

– Osim poboljšavanja trgovinskih veza, prenos znanja i ulaganja u različite proizvodne djelatnosti koja bi mogla doći iz vaše zemlje prepoznajemo kao ono na čemu trebamo intenzivno raditi – rekao je Saveljić.

Naglasio je da kroz različite stimulativne programe Crna Gora pokušava privući strane investitore da ulažu u proizvodne djelatnosti.

– Budući da je u čitavoj Turskoj, a i u pokrajini Bursa iz kojih dolazite, veoma zastupljena proizvodnja kako mašinska, tako i poljoprivredna, očekujemo da, kroz razgovore na nivou komora, a i međukompanijske, ovo zauzme važno mjesto – rekao je potpredsjednik Komore.

On se posebno osvrnuo na tursku kompaniju koja je pokazala direktno interesovanje za razvoj kozarstva, što je za Crnu Goru izuzetno važno, jer ima prirodne predispozicije za razvoj poljoprivrede.

Pomenuo je da su ukupne investicije iz Turske, u periodu 2006 – februar 2013. godine, iznosile 43,5 miliona eura. Najveće investicije su bile u 2012. godini, i iznosile su 25 miliona eura.

Saveljić smatra da je uspostavljanje direktnog avio saobraćaja na relaciji Crna Gora – Turska, doprinijelo ukupnom unapređenju odnosa, naročito kada su u pitanju turizam i zdravstvo.

– Kao nedovoljno korišćen crnogorski resurs uvijek ističemo Luku Bar, koja se nalazi na ulazu u Jadran i koju u našim projekcijama vidimo kao hub destinaciju za daleke zemlje koje svoje tržište žele proširiti ka Balkanu i centralnoj Evropi. U tom smislu saradnja turskih luka preko kojih se usmjerava značajna količina roba iz Azije sa Lukom Bar skriva brojne šanse – rekao je Saveljić.

Potpredsjednik je naglasio pozitivnu saradnju privrednih komora dvije zemlje, kojoj doprinosi člastvo u EUROCHAMBRES i Asocijaciji privrednih komora Balkana.

– Sa Privrednom komorom Izmira, uspostavili smo tijesnu saradnju i kroz kandidaturu Izmira za organizaciju EXPO 2020 u ovom gradu. Crna Gora će na svim nivoima podržati kandidaturu Izmira da dobije organizaciju ove najveće svjetske izložbe u 2020. godini – rekao je Saveljić.

Predsjednik udruženja BALKANSIAD Naci Şahin kazao je da je Crna Gora veoma bitna za privrednike iz Burse.

– Najviše nas zanima turizam, prehrana i energija, kao i građevinarstvo i građevinski materijali. Crna Gora je za nas veoma važna, poput Antalije i Bodruma. Nadamo se da će saradnja nakon ovog susreta privrednika biti još uspješnija – rekao je Şahin, predstavljajući udruženje kojim predsjedava, a koje čine, kako je kazao, svjetski poznati industrijalci i biznismeni.

Pomoćnik guvernera Burse Ahmet Hamdi Usta očekuje da će ekonomski i trgovinski odnosi biti sve bolji, kandidujući kao potencijalnu oblast za saradnju proizvodnju tekstila za djecu i mašina.

– Crna Gora je možda mala po broju stanovnika, ali vjerujemo da će uskoro biti članica Evropske unije, pa je investiranje u vašu zemlju ulaganje u Evropu – rekao je Usta.

On je pozvao crnogorske privrednike i rukovodstvo Privredne komore da posjete Bursu.

Potencijali

Potencijale Crne Gore i Burse, prezentovali su predstavnici Privredne komore Crne Gore, Novica Bulatović i BALKANSIAD-a Aztuğu Onur.

Bursa, nekadašnja prijestonica Otomanske imperije, stara više od 5.000 godina, danas je četvrta po ekonomskoj razvijenosti u Turskoj, sa BDP-om za 4 odsto većim od prosjeka zemlje. Poslije Istanbula, Bursa je najveći turski izvoznik. U njoj je 13 industrijskih zona, a pet je u izgradnji. Tu posluje više od 60.000 firmi. Četiri glavne industrije su auto, tekstilna, prehrane i mašina. Svaki četvrti auto u Turskoj je proizveden u Bursi. Samo od izvoza automobila Bursa je do avgusta 2013. godine prihodovala više od 500 miliona dolara. Više od 5.500 proizvođača svih vrsta tekstila posluje u Bursi. Izvoz teksila iznosio je prema podacima iz avgusta više od milijardu dolara.

Privredno-industrijska komora Burse okuplja 35.000 članova.

Onur je kazao da Bursu krase liberalna investiciona klima, povoljan geografski položaj – veza između istoka i zapada, kvalitetna radna snaga, dobra infrastruktura, kao i niski porezi, „doduše ne niski kao u Crnoj Gori”.

– Cilj ovog sastanka je da pozovemo naše investitore da ulažu u Crnu Goru, ali i crnogorske da ulažu u Bursu – rekao je Onur.

Uslijedili su B2B susreti privrednika dvije zemlje tokom kojih su razmijenjene informacije o privrednim subjektima i najavljene potencijalne saradnje.

Riječ privrednika

Aybar Uluca iz kompanije Milksa CO. LTD, kazao je da već 30 godina posluju sa zemljama bivše  Jugoslavije. MILKSA je konsultantska i investiciona kompanija koja posluje u sektoru uzgoja koza i prerade mlijeka, i ima veliki socio-ekonomski projekat za Bosnu i Hercegovinu, koji se odnosi na uzgoj koza u vidu porodičnog biznisa pod sistemom franšize.

– U Crnoj Gori prije ovog sastanka nijesmo imali kontakte sa privrednicima, i nadam se da je ovo prilika da započnemo saradnju sa njima – rekao je Uluca.

Dijana Kajošević iz podgoričke kompanije Bubulj DOO, koja se bavi proizvodnjom kozjeg mlijeka i sira, kazala je da će na forumu prikupiti potrebne informacije o potencijalnim poslovnim partnerima, što je jedan od načina za povećanje proizvodnje kojom za sada pokrivaju samo tržište Crne Gore.

Đorđe Brajović, Marko Polo Travel, kazao je da želi da uspostavi saradnju sa kolegama iz Burse. On kao razvojnu šansu vidi sportski turizam čime bi se popunili hotelski kapaciteti na primorju tokom februara i marta. On je apelovao na izgradnju sportskih kapaciteta koji su neophodan preduslov za navedeno.

Serdal Can, Plaza Turizm Kongre Organizasyon A.Ş, iznio je novnarima konkretne planove.

– Želim da žiteljima Turske pokažem vašu predivnu državu i da ovdje otvorim kancelariju koja bi bila spona između dvije zemlje. Siguran sam da će sastanak sa privrednicima iz sektora turizma biti veoma uspješan – kazao je Can.

Izvor: privrednakomora.me

 

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.